Springbank Limited Edition
1 september 2001 genomfördes på Haganäs den länge emotsedda provningen av Springbank Limited Edition, d.v.s. 6 st olika whiskyn med ålder 25-50 år. Beteckningen Limited Edition kommer sig av den begränsade upplagan för serien. Följande antal flaskor har buteljerats av de olika årgångarna:
*25Y: 2500 st
*30Y: 2500 st
*35Y: 1500 st
*40Y: 580 st
*45Y: 580 st
*50Y: 580 st
Av de 580 kompletta serierna förväntas huvuddelen bli
samlarobjekt och aldrig öppnas. Totalt kommer kanske 100-150 serier att öppnas
och drickas.
Den provning som SMAD genomförde var troligen den första
kompletta provningen i världen av denna serie.
Dagen till ära hade Euan Mitchell, Sales Manager
Springbank, flugit från Skottland till Borlänge för att leda denna unika
provning. Euan hade inte smakat alla 6 whiskyn tidigare, utan detta blev även
för honom premiär på två årgångar! Euan lotsade oss med bravur och elegans
genom de olika whiskyn. En mycket bra provningsledare. Han klagade något på att
det var så tyst i provningslokalen. Vi som varit med ett om ett antal
provningar har aldrig upplevt en så tyst provning. Föreföll som om alla
andaktigt gick in för att njuta av en provningskväll, där sannolikt ingen
kommer att få möjligheten något liknande någon mera gång. Var alltså en verklig
”once in a lifetime”-provning.
Det är väl bara att konstatera, att vi avnjöt 6 mycket
bra-kanonbra whiskyn. Det var dock en av de sex som stack ut mest, nämligen
35-åringen. 23 av 37 provande hade den som bästa whiskyn (liksom även jag
hade). Den slutsats jag drar av detta är, att Springbank 35Y är en av de
absolut bästa whiskyn som någonsin producerats! Röstningen om bästa whiskyn gav
följande turordning:
1.
35Y
2.
30Y
3.
40Y
4.
50Y
5.
45Y
6.
25Y
Några SMAD-medlemmar gjorde också en bedömning enligt
100-poängskalan, vilket gav följande resultat och med jämförelse mot bedömning
enligt whiskygurun Michael Jackson.
SMAD Michael Jackson
25Y 89
95
30Y 92
94
35Y 94
95
40Y 94
86
45Y 88
85
50Y 87
86
Med undantag av 25Y och 40Y är bedömningen mycket lika i
de två alternativen. (OBS poängbedömningen stämmer inte riktigt med
rangordningen ovan).
Doft: Mogen sherry, mogna russin, choklad,
sötmatoner
Smak: Sötma i början, kryddig, aning rök och
saltton, kanelton
Eftersmak: lång med vissa röktoner
Färg: Mörk bärnsten med grönstick i brämen
Doft: Komplex och stor doft med inslag av
mogen sherry, fruktig
Smak: Aning sötma i början, tydliga salttoner,
Christmas cake, rökighet, torr, viss fruktighet, eldig
Eftersmak: Lång med tydliga inslag av Christmas cake,
rökton, växte efter hand
Färg: Mörk bärnsten med grönstick i brämen
Doft: Stor och komlex, sötma, sherrytoner,
fruktighet, choklad, inslag av salt
Smak: Fyllig med sötma, fruktig, en viss
rökighet
Eftersmak: Lång med aning sötma som så småningom
övergår till torrt, tydlig rökighet
Färg: Mörk guld
Doft: Torr, maltton, vanilj
Smak: Torr och ren, citrus, rökton
Eftersmak: Lång med torr rökton
Färg: Mörk guld
Doft: Ren, vanilj, maltton
Smak: Torr, dillton, rökighet, sälta, ev.
träton
Eftersmak: Medellång med rökighet och aning sälta
Färg: Ljus guld
Doft: Liten, maltton, citrus
Smak: Mycket sälta, rökton, träton
Eftersmak: Medellång med sälta och rökton
Som framgår av tasting notes, så kan en indelning ske i två grupper; 25Y-35Y som är mörka och har sötmatoner och är lagrade på sherryfat. 40Y-50Y som är ganska ljusa och torra och med tydligare rökighet och är lagrade på refill casks.
Efter en superb middag på Haganäs vandrade vi hemåt i förvissningen om att vi hade varit med om en historisk provning till rena reapriset; den dagsaktuella kostnaden på den ”öppna marknaden” för motsvarande provningen ligger i storleksordningen 3000:-/person.
2001-10-23
Bernt Sjödin
(En av de lyckliga provningsdeltagarna)